top of page

Behandelmethodes

Onderstaand de behandeltechnieken die kunnen worden toegepast bij een therapeutisch consult.

Amachi Foto's april2021-23.jpg

Shiatsutherapie

Shiatsu is een manuele behandelmethode en preventieve gezondheidszorgtherapie die vitaliteit bevordert, vermoeidheid verlicht en de zelfherstellende kracht stimuleert door druk uit te oefenen op specifieke punten op het lichaam.

 Shiatsu betekent letterlijk "druk met de vingers". In deze Japanse vorm van acupressuur worden voornamelijk duimen, handpalmen en ellebogen gebruikt om te werken aan de acupunctuurpunten op de meridianen van ons lichaam, gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde. Met deze therapie ontstaat er direct meer lichaamsbewustwording en het zorgt voor een betere doorstroming van Qi (onze levensenergie). Voor deze behandeling is het raadzaam om gemakkelijk en loszittende kleding te dragen.

Amachi Foto's april2021-39.jpg

Japanse acupunctuur

Japanse acupunctuur is vergeleken met de Chinese variant ietwat subtieler en zachter. Bij Japanse acupunctuur worden kleinere naaldjes gebruikt die tevens minder diep in het huidoppervlak worden geplaatst. Bij angst voor naaldjes is Japanse acupunctuur dan ook de meest toegankelijke behandelvorm.

Acupunctuur kan u bij vele klachten helpen. Acupunctuur gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De verschillende klachten en problemen die hiermee behandeld kunnen worden zijn zeer uitgebreid. Deze brede werking wordt tevens door het WHO (World Health Organisation) bevestigd.

Amachi Foto's april2021-43.jpg

MOXA THERAPIE

Moxa verwarmt de huid en acupunctuurpunten om de circulatie van bloed en Qi (vitale energie) te stimuleren.

Moxibustion is een oosterse therapie waarbij de plant ¨Artemisa Apiacea¨ wordt gebruikt. Het kruid Artemis wordt eerst gedroogd en geplet. De naam "moxibustion" komt van het Japanse woord "mogusa" , dit zijn dat de bladeren van de Artemis plant. Moxa heeft het vermogen om langzaam en vurig te branden terwijl het een infrarode straling afgeeft voor een heilzaam en rustgevend effect. In de praktijk wordt gebruik gemaakt van moxa sticks maar ook de moxa lamp.

Amachi Foto's april2021-61.jpg

CUPPING

Cupping is een therapie die deel uitmaakt van de traditionele Chinese geneeskunde en is ook populair in andere delen van de wereld. Het is een zeer nuttige techniek in de behandeling van problemen van de meridianen als gevolg van een stagnatie van bloed of Qi (energie).

Het is ook effectief om externe ziekmakende factoren te verwijderen, vooral veroorzaakt door wind en koude. De traditionele cups kunnen van glas, bamboe, klei of keramiek zijn. De moderne cups kunnen van plastic zijn met rubberen knijpbol, zuigpomp of magnetisch. Deze zijn erg praktisch.

 

De traditionele wijze om vacuüm te implementeren, is om een ​​met alcohol gedrenkte wattenbol te verbranden en deze in de cup te houden. De verbranding van zuurstof creëert een vacuüm in de cup, wanneer deze direct op de huid wordt geplaatst, blijft deze eraan kleven en zuigt zichzelf stevig aan. Deze zuigtechniek is effectiever omdat de hitte van het vuur de poriën van de huid helpt te openen en zo pathogene factoren te elimineren.

De toepassing van deze cups laat meestal sporen achter op de huid die eruit zien als blauwe plekken en die worden veroorzaakt door de zuigkracht. Dit geeft aan dat bloed en toxines naar de huid zijn gekomen. Maak je geen zorgen, deze markeringen verdwijnen binnen een week.

Amachi Foto's april2021-65.jpg

KINESIO (MEDICAL) TAPING

Kinesio taping bestaat uit een innovatieve en effectieve methode van tapen die het proces van herstel van het lichaam optimaliseert en zijn endogene regeneratieve processen bevordert.

De tape is ontworpen in de jaren zeventig in Azië (Japan en Korea). In tegenstelling tot bestaande verbanden / banden bevordert de Neuro Muscular Taping beweging, vermindert pijn en versnelt het natuurlijke herstelproces en het verwijderen van schadelijke stoffen uit de weefsels. De Neuro Muscular Taping, of kortweg "TNM", wordt steeds meer toegepast bij patiënten en atleten van alle disciplines, er worden zeer goede resultaten mee bereikt.

In de TNM wordt een elastische katoenen tape gebruikt, deze is gemaakt met een anti-allergische kleeflaag. De kleeflaag is in een speciaal patroon gerangschikt, zodat het materiaal ventileert. Daarom wordt de tape zeer goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing.

shutterstock_101865523.jpg

GUA SHA (SCHRAPEN)

Gua Sha-therapie is een "scraping-therapie" waarbij, om zo te zeggen, "de ziekte door stagnerende energie" uit het lichaam wordt geschraapt.

Guasha is een Chinese therapie die duizenden jaren oud is. "Gua" betekent schrapen en "sha" betekent stagnerende energie in het lichaam die resulteert in klachten of ziekten. De schraaptechniek wordt uitgevoerd met behulp van een gladde steen van Chinese Jade, Bian-steen (oorspronkelijk van een meteoriet) of buffelhoorn.

 

Guasha stimuleert het ontgiftingsmechanisme, het bevordert de bloedsomloop en zorgt voor een adequate stroom van energie, waardoor de lokale verzuring kan oplossen. Met andere woorden, het algehele energieniveau stijgt snel. De cliënt mag na de sessie geen pijn voelen. Gua Sha beschadigt de huid niet en huiduitslag of knobbeltjes moeten binnen twee tot vier dagen verdwijnen.

Amachi Foto's april2021-25_edited.png

TUINA (TRADITIONELE CHINESE) MASSAGE

Tuina is ontwikkeld vanuit de basistheorie van TCM maar gericht op het osteo-articulaire stelsel en spierstelsel. Het concentreert zich net als andere meridiaanmassages om de Qi (vitale energie) in het lichaam en meridiaanpunten te stimuleren.

Tui-Na is niet alleen een op zichzelf staande therapie, maar kan ook worden gecombineerd met andere therapeutische technieken van oosterse en westerse massage. Er zijn verschillende manipulaties en therapeutische mogelijkheden. In veel gevallen gebruikt de beoefenaar Qi Gong of "energiewerk" bij zijn behandelingen om de effecten te verbeteren.

shutterstock_1436214794.jpg

Voedingsadvies volgens de TCM

Tijdens het eerste consult en de vervolg consulten zal worden gekeken of het nodig is om een adequaat en specifiek voedingsadvies te geven.

Deze beoordeling is gebaseerd op de voeding van de Chinese geneeskunde. Dit betekent dat het advies gebaseerd zal zijn op de constitutie, de symptomen en de huidige gezondheidstoestand van de cliënt. Met gebruik van het principe van Yin en Yang, de vijf elementen (water, hout, vuur, aarde en metaal) en de energetische temperatuur van het specifieke type voeding zal een voedingsadvies worden gegeven.

 

De Chinese geneeskunde is van mening dat de meerderheid van onze symptomen en gezondheidsproblemen het gevolg zijn van onjuiste of inadequate voeding. De meeste Chinese artsen zullen daarom eerst het dieet van de patiënt bekijken en dit indien nodig aanpassen. 

bottom of page